konf opatija 2012Na dvodnevnoj konferenciji u organizaciji HGK raspravljat ć‡e se o pitanjima sigurnosti hrane, prometu roba preko granica EU te o godišnjim planovima nadzora i rizika u prehrambenoj industriji.
Ulaskom u Europsku uniju doći ć‡emo na novo veliko tržište čijim ć‡emo zahtjevima i izazovima moć‡i odgovoriti samo visokom kvalitetom hrane i visokom produktivnošć‡u€“ kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvaranju 6. konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane u Hrvatskoj koja se od utorka u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održava u Opatiji.
Na dvodnevnoj konferenciji o pitanjima sigurnosti hrane, prometu roba preko granica EU te o godišnjim planovima nadzora i rizika u prehrambenoj industriji raspravljat ć‡e predstavnici mjerodavnih tijela, gospodarstvenici i drugi koji posluju s hranom. Jakovina je istaknuo da nam u području sigurnosti i kakvoć‡e hrane predstoji praćenje i usklađivanje s regulativom EU te da u dijelu nadzora hrane treba napraviti dodatni iskorak. Stoga su laboratorijima zadani novi zadaci i viši međ‘unarodni standardi koji će uskoro vrijediti i na našem području. 

Uvjeren sam da ćemo suradnjom svih koji su uključeni u sustav sigurnosti i kakvoć‡e hrane razviti tržište i biti konkurentni u europskim uvjetima€“ istaknuo je Jakovina koji je pozvao sve proizvođače autohtonih proizvoda da se radi zaštite nacionalnog gastronomskog identiteta jave u mjerodavno ministarstvo.
Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina navela je da ć‡e Hrvatska ulaskom u EU morati imati uspostavljen sustav službenih i referentnih laboratorija. Do sad su ovlaštena 23 službena laboratorija, a 17 ih je u postupku.€“ U Hrvatskoj imamo još dva dodatna referentna područja, maslinovo ulje i proizvode od meda, za koje također nemamo ovlaštene referentne laboratorije upozorila je Rukavina koja je takođ‘er istaknula važnost predstojeće izmjene propisa radi usklađ‘ivanja sa zakonodavstvom EU.€“ Treba unaprijediti sustav brzog uzbunjivanja, izraditi opć‡i plan upravljanja krizom, revidirati nacionalni plan službenih kontrola i pripremiti izvješć‡e o provedenim službenim kontrolama€“ objasnila je Rukavina.
Nakon prvog dana konferencije održana je gala večera za sve uzvanike koje su zabavljali Bosutski beć‡ari.

kunjevci

Na sijelu glumci, njihovi domaćini i gosti tradicionalno se druže uz slavonske
gastronomske specijalitete, sportske i zabavne aktivnosti, a izmeđ‘u ostalih u ovoj "slavonskoj užvanciji"€œ vidjeli smo Joška Ševu, Špiru Guberinu, Nadu Subotić‡ , Maju Lučić‡, Anju Šovagović-Despot

Glumci su uz izvrsnu hranu i vesele "žBosutske bećare"œ, igrali nogomet , te ponovo nakon dužeg vremena i tenis.

Ovogodišnji domaćin festivala je grad Vinkovci i Vlatko Dulić‡.

Svečanost dodjele nagrada i priznanja održano je u ponedjeljak 21. svibnja s početkom u 20,00 sati u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić‡''.

sl_sokackidivani_2012.jpg

U subotu, 5.svibnja, u hotelu ''Slavonija'' Vinkovački šokački rodovi već‡ osmu godinu
za redom organizirali su Šokačku zabavu, radi se o velikom Šokačkom okupljanju u kojem sudjeluju i brojni Vinkovčani.

Vinkovačka modna kreatorica Slavica Musa predstavila je svoje kreacije pod nazivom ''Roses'' u kojima predstavlja tradicionalno šokačko ruho, a održana je i aukcija slika kako bi se prikupila novčana sredstva za stan u Zagrebu (režije ), koji je u vlasništu Udruge ''Hrvatska žena'' Vinkovci, za potrebe maligno oboljele djece.

Na kraju recimo da su goste zabavljali Tamburaški sastav ''Bosutski beć‡ari'', Muška pjevačka skupina ''Panjevi'' iz Privlake i grupa ''Neutral''.

Kao i potekle godine u goste su dokekali članovi udruge ''Šokačka grana'' iz Osijeka s predsjednicom Verom Erl.

Na Babinom kuku održan je 9. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva i 4. Dani meda. Sajam i sva događ‘anja vezana uz ovu manifestaciju svake godine okupi proizvođ‘ače iz svih hrvatskih županija. Središnje mjesto većine događanja je bio hotel Tirena. Uz izlagače i bogat kulturno - umjetnički program Bosutske bećare i dalmatinske klape u sklopu sajma održavao se i niz predavanja, okruglih stolova i radionica.
Svečanost otvaranja održana je na Trgu Marina Držić‡a, ispred Hotela Tirena. Dopodne su održavane radionice pletenja pomi Udruge Deša. I ove je godine za sudjelovanje na sajmu bilo veliko zanimanje, pa je dio izlagača morao biti odbijen. Naime, javilo ih se 273, a mjesta ima samo za 220, rekao je inicijator i voditelj ove manifestacije Vedran Kraljević.
U sklopu sajma ove godine bilo je riječi, izmeđ‘u ostaloga, i o kulturi stanovanja, a predstavljeno je i vozilo na električni pogon. Cjelokupna manifestacija je, kako uvijek naglašava i organizator, u funkciji održivoga razvoja, te ć‡e pozornost biti usmjerena i na fenomen globalnog zatopljenja.