dilj 1Dilj d.o.o. Vinkovci, tvrtka u sastavu Nexe Grupe, obilježila je 06.07.2012, na središnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu u Vinkovcima, 90 godina postojanja. Dilj ove godine obilježava i 10 godina od ulaska u poslovni sustav Nexe Grupe koje desetljeć‡e su obilježila kontinuirana ulaganja u modernizaciju postrojenja postojeć‡ih ili instaliranje novih proizvodnih kapaciteta s ciljem razvoja novih ili poboljšanja karakteristika postojeć‡ih proizvoda.

"Vjerujem da s pravom mogu reć‡i, uspjeli smo održati tradiciju i kontinuitet u kvaliteti Diljevih proizvoda. Danas Dilj uspješno konkurira, osim na hrvatskom i tradicionalno izvoznom BH tržištu, i na tržištima zemalja Europske unije na koja po prvi puta u svojoj povijesti izvozi crijep više cjenovne kategorije a€“ kako mi volimo reć‡i, naše careve. Moderna suvremena tehnologija, po uzoru na najbolje prakse europskih tvornica, danas Dilj čini najmodernije opremljenom tvornicom crijepa u regiji€œ" izjavio je Ivan Ergović‡, predsjednik Uprave Nexe Grupe.

Na središnjoj svečanosti predstavljena je monografija €ž90 godina razvoja Dilja€œ. Monografiju su predstavili Ivan Abramović, direktor Dilja, i Zlatko Virc, mr.sc., povjesničar i magistar arheologije, urednik Monografije. U ovoj, četvrtoj po redu monografiji o radu Dilja a“ do sada su izdane monografije povodom 50, 60 i 75 godina postojanja, uz osvrt na povijesni razvoj Dilja, naglasak je dan prikazu sadašnjeg stanja.

Ove godine obilježava se i 10. obljetnica kolonije umjetničke keramike Zemlja koja je pokrenuta s ciljem povezivanja industrije i umjetnosti. Na Koloniji svake godine sudjeluju kipari i studenti Umjetničke akademije u Osijeku i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U prostoru bivše kotlovnice, u krugu tvornice, stvaraju umjetnička djela koja ostaju u trajnom vlasništvu Dilja.


dilj 2Upravo takva simbioza ove je godine omogućila organizaciju aukcijske prodaje umjetničkih djela, a sav prihod namijenjen je u humanitarne svrhe. Donacije u ukupnom iznosu od 48.000 kuna dodijeljene su Udruzi osoba s invaliditetom €žBubamaraœ Vinkovci, Klubu roditelja djece oboljelih od malignih bolesti €žIskrice€œ Vinkovci, Centru za rehabilitaciju €žMala Terezijaœ Vinkovci i Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci.

Povodom svog rođendana Dilj je organizirao i prodajnu akciju za svoje krajnje kupce u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Za svakih kupljenih 90 m2 crijepa Oktavijan, Cezar ili Dioklecijan u razdoblju 21. svibnja do 21. srpnja 2012. godine Dilj ć‡e darovati čak 90 komada gratis crjepova iste vrste. U organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva iz Vinkovaca izrađeni su prigodna koverta i prigodni žig, koje je Hrvatska pošta u čast 90 godina Dilja danas stavljala na svu odaslanu poštu iz Vinkovaca.

dilj 3Nakon održane svečanosti u Gradskom kazalištu Joza Ivakić‡ u Vinkovcima, svi uzvanici su se uputili na svečani ručak koji je uz svirku Bosutskih beć‡ara potrajao sve do večernjih sati.